ENDURO BTT

Segur que molts us heu preguntat què és l’enduro BTT.

L’enduro és una modalitat que ha derivat de les curses de descens i de les proves de cross-country (prova de camp a través) .

Un gran handicap que té el descens és que cal disposar d’un remuntador per afrontar les pujades, ja sigui un cotxe o un telecadira, ja que la geometria i els tipus de suspensions de les bicis fan que sigui gairebé impossible pujar pedalant.

I el problema de les bicis de cross-country és que estan preparades més aviat per pujar, però són poc aptes per fer baixades tècniques i molt verticals.

Però, si el descens i l’XC es practiquen fa més de 20 anys arreu del món amb aquests handicaps, com es que ha tardat tant a aparèixer aquesta modalitat?

L’evolució tecnològica de les suspensions és la mare dels ous.

Les suspensions d’aire, desenvolupades a partir de la primera dècada dels anys 2000, van revolucionar per complet el món de la bicicleta de muntanya.  Una suspensió d’aire permet gaudir d’un rendiment molt semblant al de les molles convencionals, però redueix el pes d’una forma brutal i, a més a més, permet el bloqueig total de la suspensió. Aquesta tecnologia dóna una versatilitat tremenda a la bicicleta, tant per a les pujades com per a les baixades. Això va derivar en una evolució de la geometria de les bicis ja que ara és possible pujar molt bé, però també baixar molt còmodament utilitzant la mateixa BTT. Quan els enginyers van començar aplicar aquesta tecnologia no sabien que havien creat una nova modalitat: l’enduro.

Les curses d’enduro es basen en una ruta d’uns 25-35 km a on els participants han de completar una sèrie de trams cronometrats de baixada. En aquests trams cronometrats els participants han de donar el 100% del seu potencial,  ja que el ciclista que obtingui un menor temps en la suma de les especials és el que s’endurà la victòria de la cursa.

És, doncs, una modalitat que engloba la duresa de les proves d’XC i l’espectacularitat i adrenalina de les proves de descens.


El Bikeabadesses organitzarà per primera vegada una prova d’enduro.

la Cavallera ENDUROEXTREM

LOGO CAVALLERA ENDUROXTREM